Hrady.cz
Hřbitov vznikl v polovině 19. století, užíván byl místní židovskou komunitou do druhé světové války. Má rozlohu 1475 m2, dochovalo se na něm cca 50 náhrobků, nejstarší z konce 19. století, nejmladší z roku 1928. Na hřbitově jsou pohřbeni příbuzní hudebního skladatele Gustava Mahlera.
hřbitovní zeď
© Milan Caha 10/2012
Graficke pismenko Hřbitov je cca kilometr od obce a cesta k němu není nijak značená. Je přístupný, ale v jeho bezprostřední blízkosti stojí chaty, kterým je třeba se vyhnout – nejlépe po hrázi rybníka.
12.10. 2012

historie

Židovská komunita v Pravoníně je doložena od počátku 18. století. Nejvíce Židů zde žilo v osmdesátých letech 19. století (71 lidí). Synagoga zde fungovala do 20. let 20. století. V roce 1930 je zde doloženo již jen 9 židovských obyvatel. Hřbitov vznikl v polovině 19. století, užíván byl do druhé světové války. Má rozlohu 1475 m2, dochovalo se na něm cca 50 náhrobků, nejstarší z konce 19. století, nejmladší z roku 1928. Na hřbitově jsou pohřbeni

Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 12.10. 2012

židovské památky