Hrady.cz
Kostel údajně ze 13. stol. (tehdy dřevěný), první písemné zmínky z r. 1370. Roku 1556 požár, byl přestavěn a byla k němu přistavěna pětipatrová hranolová věž. Další přestavby po požárech v letech 1742 a 1808. Obnoven dle plánů J. Schaffera. Zařízení pseudogotické, hlavní oltář z r. 1879.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 09/2012
Graficke pismenko Kostel v Kunžaku byl údajně založen již ve 13. století (tehdy jako dřevěný), první písemné zmínky o něm jsou z roku 1370. Z této doby pochází presbytář, sklenutý dvěma poli křížové klenby. Farnost je zde doložena z konce 14. století, kdy Kunžak držel Heřman z Jindřichova Hradce. Roku 1556 kostel poškodil požár, byl přestavěn pozdně goticky a byla k němu přistavěna nová, 25 m vysoká pětipatrová hranolová věž, ukončená vlašskou helmou. Matrika je zde vedena od roku 1652. Další přestavby proběhly po požárech v letech 1742 a 1808, kdy byla téměř zničena gotická kaple sv. Barbory. Obnova a přestavba proběhla podle plánů J. Schaffera z Jindřichova Hradce. Zařízení je většinou pseudogotické, hlavní oltář od M. Neubauera z roku 1879.

Jindřichův Hradec  (JH)
    Kunžak