Hrady.cz
Kostel byl postaven v l.1513–1523 za Jana Černčického z Kácova. R. 1526 vyhořel, poté opraven. Přestavěn v r. 1534 za Vojtěcha z Pernštejna a r. 1540 za Jana z Pernštejna. R. 1556 prodloužen. Opakovaně upravován a obnovován v 19. a 20. stol. Vnitřní zařízení ze 17.–18. stol. Kulturní památka ČR.

Kostel Nejsvětější Trojice

Graficke pismenko Nové Město nad Metují založil r. 1501 Jan Černčický z Kácova podle jednotného urbanistického plánu. Kostel byl založen současně s městem; roku 1513 koupila obec dům od Jana Zuba, přilehlou zahradu a louku, a v letech 1513–1523 zde byl postaven nový kostel. Měl téměř čtvercovou zděnou loď s dřevěným trámovým stropem, původní sakristie byla v místě dnešní věže. V roce 1526 kostel vyhořel při požáru města, díky finanční pomoci i z jiných měst byl však rychle opraven a r. 1527 se v něm opět konaly bohoslužby. Opravy byly dokončovány postupně – roku 1527 byla postavena šindelová střecha s vížkou, roku 1528 byla vybudovaná dřevěná předsíň ...
Rodochrozit, E. Horáková podle Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Karel Kuča, Libri 2000; http://cs.wikipedia.org, 30.9. 2012

Nejsvětější Trojice - význam, historie
    Nejsvětější Trojice (také Svatá Trojice, Boží Trojice, trojjediný Bůh) je společné označení Boha v křesťanském dogmatu o třech osobách, které sdílejí jedno božství: Bůh Otec (Bůh, stvořitel světa), Bůh Syn (Ježíš Kristus, vykupitel světa) a Bůh Duch Svatý (posvětitel světa). Nejsvětější trojici symbolizuje trojhran (obvykle malovaný s vševidoucím okem uprostřed). Ve Starém zákoně výslovná zmínka o Bohu jako o Trojici není. Tu nacházíme v Novém

E. Horáková podle cs.wikipedia.org, 30.9. 2012

popis

Jednolodní kostel s pětibokým presbytářem, s opěráky, s hranolovou věží na jižní straně (40 m) se sakristií v přízemí, na severní straně je presbytář s předsíňkou. Pětiboký presbytář je sklenut paprsčitě klenbou s výsečemi, s raně barokní freskou Narození Krista. Loď kostela je sklenuta třemi poli křížové klenby, nad bočními kaplovými výklenky jsou empory (nadzemní přístupné galerie), které zdobí obrazy v rokajových rámech z 2. poloviny 18.

Rodochrozit, E. Horáková podle Umělecké památky Čech 2., Emanuel Poche a kol., Academia 1978; Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Karel Kuča, Libri 2000; http://cs.wikipedia.org, 4.9. 2012

Náchod  (NA)
    Nové Město nad Metují