Hrady.cz
Vodní dílo Dalešice bylo vybudováno v l. 1970–78 jako součást komplexu jaderné elektrárny Dukovany. Sypaná hráz (100 m) je druhá nejvyšší v Evropě. V přečerpávací vodní elektrárně Dalešice jsou 4 soustrojí s reverzními Francisovými turbínami o výkonu 4x 120 MW. R. 2007 rekonstrukce všech turbín.
Dalešická přehrada
Sypaná hráz dalešické přehrady s výškou 100 metrů je nejvyšší svého typu u nás a druhá nejvyšší v Evropě. Pod hrází se nachází vodní elektrárna.

přečerpávací vodní elektrárna Dalešice

Graficke pismenko Vodní dílo Dalešice bylo vybudované na řece Jihlavě v letech 1970–1978 v souvislosti s výstavbou blízké Jaderné elektrárny Dukovany. Součástí vodního díla jsou nádrž v Dalešicích s objemem 127 mil. m3, vyrovnávací nádrž Mohelno, přečerpávací elektrárna Dalešice a průtočná vodní elektrárna Mohelno. Hráz, vysoká 100 m je nejvyšší v ČR a po hrázi přehrady v Rumunsku Gura Apelor (168 m) je druhou nejvyšší sypanou hrází v Evropě. Hráz je 350 m dlouhá a 8 m široká. Zajímavostí je, že hráz měla být původně betonová, ale po provedení geologického průzkumu se ukázala být nevhodnou, a tak byla zvolena sypaná hráz. Střední vodotěsná část ...
Tomáš Klečka, E. Horáková podle http://cs.wikipedia.org, 1.9. 2012

WC, Parkoviště