Hrady.cz
Barokní socha sv. Jana Nepomuckého stojí u brány zámku v Zákupech. Zámek byl barokně přestavěn na konci 17. stol. (1670-1690) majitelem zámku, Juliem Františkem knížetem Sasko-Lauenburským. Socha byla patrně vytvořena v tomto období. Sv. Jan Nepomucký patřil k nejvýznamnějším světcům českého baroka.

Svatý Jan Nepomucký – historie, legenda

Graficke pismenko Sv. Jan Nepomucký (či Johánek z Pomuku) (narozen přibl. r. 1340, † 20.3.1393) byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve. Narodil se někdy kolem r. 1340 v Pomuku, od r. 1369 působil v Praze jako veřejný notář, později jako oltářník a farář. V l. 1383-1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě, po návratu r. 1387 se stal kanovníkem u sv. Jiljí. R. 1389 se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly (kanovník je kněz, příslušející ke katedrální kapitule / chrámu. Označuje kleriky žijící ve městech a vedoucí společný život podle řehole podobné řeholi mnišské). V září r. 1389 byl jmenován generálním ...

historie

Barokní socha sv. Jana Nepomuckého stojí u brány zámku v Zákupech. Zámek byl přestavěn v 17. stol., přestavbu zadal majitel zámku, Julius František kníže Sasko-Lauenburský. Zámek byl barokně přestavěn na konci 17. stol. (1670 - 1690), doložen stavitel Giovanni Domenico Orsi, Julius Broggio, r. 1683 sochař a stavitel Jeremiáš Süssner. Socha sv. Jana Nepomuckého byla patrně vytvořena v období přestavby zámku.

popis

Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a kanovnického pláštíku), s křížem, palmou a někdy

socha, monument
    Liberecký kraj