Hrady.cz
Pozdně románský kostel, postavený za biskupa Jana II. (1226–36) jako kombinace sakrálního a fortifikačního centra obce. Opraven v 17. století (přistavěna sakristie) a 1864 (třetí patro věže). Obranná patra věže zpřístupňuje schodiště v síle zdi.
Graficke pismenko Nedaleko Kyjského rybníka na dohled od sídliště Černý Most můžete objevit tento románský skvost. V kostele bývají mše svaté a při této příležitosti je možné prohlédnout interiér.
28.5. 2002

historie

Farní kostel sv. Bartoloměje je románská jednolodní stavba z první poloviny 13. století, založená pražským biskupem Janem II. Jedná se o kostel pevnostního charakteru s pravoúhlým kněžištěm, průčelní hranolovou věží v šíři stavby a schodišti v síle zdi. Vrchol věže byl upraven r. 1864, tehdy zde byly objeveny gotické nástěnné malby. Významný příklad tribunového románského kostela. Zdejší fara se připomíná již r. 1306, dnešní stavba je z 18.

Praha 9-Kyje

Další kostely, chrámy v okolí