hrad Nový hrad (u Hanušovic)

Furchtenberg, Gabelsberg, Neuhaus
Zřícenina hradu. Založen poč. 14. stol. Rozšířen markrabětem Janem Jindřichem v l. 1360-1375 o mohutné opevnění. R. 1374 purkrabím Václav z Mladějova. Od poč. 15. stol. opakovaně zastavován, poslední majitel Jiří Tunkl z Brníčka. Dobyt a pobořen r. 1471 Matyášem Korvínem.
Graficke pismenko Zřícenina rozlehlého hradu nad údolím řeky Moravy. Přístup turisticky výborně značen, východiskem je město Hanušovice či osada Lužná. Typologicky ukázka vrcholné středověké bergfritové fortifikace s rozsáhlým předhradím zpevněným šesti hranolovými flankovacími věžemi z doby markraběte Jana Jindřicha. Mimochodem zřejmě proto novějším názvem Furchtenberg, tedy "hrozivý,strašný", pohled z údolí na nové opevnění musel na místní nevolníky činit jistě silný dojem.
28.5. 2002

turistické

Na romantický a v lese ukrytý Nový hrad mě vedla modrá značka z osady Lužná. Je to příjemná cesta stále dolů (až je to podezřelé, když jdete na hrad), zhruba okolo 1 km, pak následuje asi 500 m stoupání k rozcestí turistických cest a odtud je to už jen 300 m. Značku nemusíte ani jednou hledat, což je na české poměry poměrně vzácné.
    PhDr.Lenka Svobodová, 12.5. 2003

historie

Hrad vznikl po roce 1320 při dělení zboží hradu Bludova u Šumperka, proto název "Nový hrad". Před r. 1360 v držení markraběte Jana Jindřicha, za něj poprvé zmiňován i purkrabí hradu, tehdy Václav z Mladějova. Od počátku 15. stol. často zastavován, z tehdejších majitelů je četnými půhony pro loupežnou činnost na okolních panstvích znám Bernard z Cimburka. Posledním majitelem je Jiří Tunkl z Brníčka, za jehož držení hrad zanikl r. 1471 během

Divoké táboření
     Šumperk  (SU)