Ravelin č. XVIII.

část opevnění Hlavní pevnosti
Hradební úsek Ravelin XVIII. je součástí opevnění pevnostního města Terezín, postaven v l. 1780–92 císařem Josefem II. Město plošně památkově chráněno od r. 1990, od r. 1992 městskou památkovou rezervací. Město má 6 ravelinů, ochranných prvků hradeb trojúhel. tvaru, tři z nich s pevnůstkami reduit.
Terezín, Hlavní pevnost, areál Ravelinu č. XVIII.
Ukázkový úsek bastionového opevnění terezínské pevnosti.

Návštěva Ravelinu č. XVIII.

Graficke pismenko Areál Ravelinu č. XVIII. je dlouhodobě kultivovaný a udržovaný úsek opevnění Hlavní pevnosti, kde je možné se názorně seznámit se systémem bastionového opevnění v jeho vrcholné podobě. Exteriér hradebních objektů areálu a dělostřelecká kasemata jsou volně přístupná celoročně 24 hodin denně. Procházka se dá zvládnout i s kočárkem a s opatrností větší část i na vozíku. V případě zájmu o komentovanou prohlídku opevnění či podzemních chodeb se mohou jednotlivci i skupiny objednat na prohlídku (více viz návštěvní doba).
Auto je možné parkovat v prostoru nároží ulic Školní a Dukelských hrdinů, pro kola je zde připraven stojan.
V Terezíně je možné dále navštívit expozice Památníku Terezín, automuzeum s exponáty z let 1960–1990.
Jolana Tothová, 5.7. 2012

Pevnostní město Terezín, hradební úsek opevnění Ravelin XVIII.
    Pevnostní město Terezín založil na ochranu proti vpádům Prusů do Čech labským údolím císař Josef II., který údajně navrhl i plán města. Oficiálně je pod plánem podepsán generál a vojenský inženýr Karl Clemens Pellegrini. Na plánech a realizaci se však podílela celá řada odborníků a inženýrů -– stavbu vedl inženýr generálmajor Karl Nicolas Weiland baron von Steinmetz, projekt a realizaci důmyslného zavodňovacího a odvodňovacího systému řídil

E. Horáková podle www.pevnost-terezin.cz; wikipedia.org; Umělecké památky Čech 4., Emanulel Poche a kol., Academia r. 1982, 26.10. 2012

WC, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Parkoviště
    pevnost, bunkr