Hrady.cz
Tvrz je součástí komplexu budov, který založili v první pol. 13. stol. johanitští rytíři. Poč. 15. stol. zastavili Kounice Janu Suchému Čertovi z Kunštátu. Během uherské nadvlády byly Bočkovi z Kunštátu zabaveny Matyášem Korvínem, po r. 1470 vráceny. Od poč. 16. stol. sloužily hospodářským účelům.
¨hlavní budova od jihovýchodu

dějiny

Graficke pismenko Rozsáhlý komplex obytné budovy, hospodářského zázemí a kostela sv. Michala založili někdy kolem třetiny 13. století johanitští rytíři. Na počátku 15. století rytíři Kounice zastavili Janu Suchému Čertovi z Kunštátu. Během dočasné uherské nadvlády na Moravě král Matyáš Korvín Kounice zabavil Bočkovi z Kunštátu, ten se sem po roce 1470 opět vrátil. Od počátku 16. století zde již majitelé nesídlili a tvrz se přizpůsobovala hospodářskému provozu.

popis
    Do 30. až 40. let 13. století datuje kounickou komendu západní část kostela sv. Mikuláše, jehož plochostropá loď byla později ve 14. století prodloužena k východu. Ve sklepě jižního křídla protilehlého dvora se dochovala spodní část raně gotické obytné budovy komendy. Sklep o rozměrech 17,7x5 metrů je přístupný lomeným portálem ze schodiště vedoucího na nádvoří. K raně gotické fázi patřila i obdélná vstupní brána rozpoznaná v jižní části

Znojmo  (ZN)
    Horní Kounice