Hrady.cz
Červený most (90 m dlouhý, 25 m vysoký) je železničním viaduktem, postaveným v l. 1869–70 na tehdy nově budované trase Znojmo-Brno spol. Státní dráhy, pro kterou most postavila spol. Petr Senoruzzi&Togno. Most, postavený převážně z cihel, byl jednou z největších staveb svého druhu v Evropě.
Graficke pismenko K Červenému mostu, vedoucímu přes údolí potoka Lesky, je těžké se dostat. Nikde nejsou žádné turistické směrovky. Zadaná GPS nás dovedla na most, ale dostat se pod něj, byl problém. Nebýt ochotného domorodce, který jel před námi na motorce, tak jsme to vzdali.
Ludmila Paščenková, 30.5. 2012

historie

Červený most převádí jednu kolej železniční trati Znojmo-Hrušovany přes údolí potoka Lesky. Železniční viadukt je 90 m dlouhý a 25 m vysoký, jeho 4 oblouky o desetimetrovém vzepětí jsou podepírány více než dvacetimetrovými konickými pilíři. Most je postaven převážně z cihel (odtud jeho název), jen některé jeho části jsou z kamene. Ve své době se jednalo o jednu z největších cihlových staveb svého druhu ve střední Evropě. Nad oblouky mostu je

Ludmila Paščenková, E. Horáková podle http://www.znojmocity.cz, Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Dušan Josef, nakl. Libri 2002; Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., kol. autorů, nakl. Libri 2004, 22.8. 2012

most
     Znojmo  (ZN)