Hrady.cz
Sousoší astronoma, astrologa a alchymisty Tychona Brahe (1546–1601) a matematika, astronoma a astrologa Johanna Keplera (1571–1630) od akademického sochaře Josef Vajce bylo r. 1984 odhaleno před Gymnáziem Jana Keplera, které bylo postaveno na místě Kurzovy vily, kde oba astronomové v Praze bydleli.
Tycho Brahe a Johannes Kepler
sousoší Tychona Brahe a Johanna Keplera

Tycho Brahe a Johannes Kepler – životopisy, nevyjasněná smrt Tychona Brahe

Graficke pismenko Tycho Brahe (1546–1601), pův. jménem Tyge Ottesen Brahe, byl významný dánský astronom, astrolog a alchymista. Je považován za nejlepšího a nejpřesnějšího pozorovatele hvězdné oblohy, překonán byl až 60 let po vynalezení dalekohledu. Poté, co zdědil r. 1565 slušné jmění, se mohl věnovat svým koníčkům, astrologii a astronomii. Studoval také chemii. Dánský král Frederik II. mu nechal postavit laboratoře a observatoře na ostrově Hven, kde Brahe pracoval dvacet let. Poté co se nepohodl s novým králem Kristiánem IV., rozhodl se cestovat po Evropě. Roku 1599 byl císařem Rudolfem II. na přímluvu Tadeáše Hájka z Hájku pozván do Prahy, kde působil u dvora jako ...
E. Horáková podle wikipedia.org, 6.10. 2012

historie

Slavný astronom Tycho Brahe získal po svém příjezdu do Prahy od císaře Rudolfa II. na Hradčanech renesanční letohrádek (vilu) Jakuba Kurze ze Senftenavy, kde měl svou astronomickou pozorovatelnu. Zde také zemřel. Tycho de Brahe v posledních měsících svého života spolupracoval s matematikem, astronomem a astrologem Johannesem Keplerem, který mu dělal asistenta. Johannes Kepler zde napsal své základní dílo Astronomia nova. Na místě vily bylo

E. Horáková podle cs.wikipedia.org; http://www.gjk.cz; http://www.ceskatelevize.cz, 6.10. 2012

pomník, památník