Hrady.cz
Novogotická Vlašimská brána byla postavena r. 1846. Do r. 1980 sloužila většinou jako obydlí a zázemí správců a zahradníků parku. V l. 1980–2006 zde měl ateliér malíř Stanislav Příhoda. V l. 2005–06 byla brána zrekonstruována a r. 2006 tu byla otevřena Podblanická galerie (provozovatel ČSOP Vlašim).
Podblanická galerie ve Vlašimské bráně
Pohled na galerii ze zámeckého parku.

Podblanická galerie

Graficke pismenko Expozice ve Vlašimské bráně čítá několik desítek děl podblanických umělců, interiér dále doplňují obrazy, malířské náčiní a další předměty malíře Mgr. Stanislava Příhody, který zde měl ateliér v l. 1980–2006 a i nadále zde umělecky působí. Mimo stálé expozice je v galerii možno některé z vystavovaných obrazů také zakoupit. V blízkosti Vlašimské brány je možné navštívit zámek, zámecký park a expozici zraněných živočichů v Podblanickém ekocentru.

Historie Vlašimské brány
    Novogotická Vlašimská brána byla postavena v rámci úprav zámeckého parku za Karla Viléma Filipa z Auerspergu roku 1846 jako jedna ze tří novogotických vstupních bran (dále Domašínská brána a Znosimská brána). Prvními doloženými obyvateli Vlašimské brány byli manželé Čížkovi – Karel Čížek († 1934) dohlížel na pořádek v přední části parku a staral se o věžní hodiny. Poté zde žila rodina Havránkova a Laurova, v letech 1967–1972 sloužila brána

popis

Podblanická galerie ve Vlašimské bráně se stálou expozicí děl podblanických výtvarníků, ateliérem vlašimského umělce Mgr. Stanislava Příhody a prodejní výstavou vystavených obrazů.
    Jiří Pavelk, 18.4. 2012
    Nad vstupem je na bráně umístěno 13 menších erbů původních šlechtických majitelů vlašimského panství, a velký erb rodu knížat z Auerspergu.

WC, Rodiny s dětmi, Program pro školy, Restaurace, Parkoviště, Úschovna kol, Ubytování
    brána, opevnění