Hrady.cz
Čedičový vrch (399 m n.m.) je součástí Českého středohoří. Velká část západní strany byla odtěžena. R. 1992 byl prohlášen přírodní památkou (jednotlivé části již v l. 1966 a 1969 – čedičové sloupce a biologicky vzácná oblast jižních svahů). Od r. 1622 zdobí vrchol kopce kříž, současný je z r. 1992.
Radobýl
Graficke pismenko K Radobýlu (399 m n.m.) se dostanete po žluté turistické značce, která vede mezi obcemi Žalhostice a Litoměřice. Na Radobýl odbočuje ze žluté značky vyšlapaná pěšina. Velká část západní strany kopce byla odtěžena při někdejší těžbě čediče. Nad stěnou bývalého lomu je třeba dbát maximální opatrnosti. Z travnatého vrcholu kopce se nabízí téměř kruhový výhled na Litoměřice, Terezínskou kotlinu a celou přilehlou část Českého středohoří. V prostorách bývalého lomu je možné obdivovat čedičové sloupce (sloupcový rozpad čediče). Jižní svahy porůstají skalnostepní rostliny – divizna brunátná, bělozářka liliovitá, kozinec bezlodyžný a další. Lomová stěna a jižní svahy ...

Jak Karel Hynek Mácha utíkal z vrchu Radobýlu hasit požár
    Český básník a prozaik Karel Hynek Mácha během svého litoměřického pobytu rád dlel na kopci Radobýl a kochal se vyhlídkou po krajině, také zde upravoval svou poslední báseň. Když jednou z kopce uviděl, že ve městě Litoměřice vypukl požár, chvátal dolů z kopce a pomáhal požár hasit. Po několika dnech umřel na choleru nebo zápal plic – prý z uřícení, nebo že se při hašení nalokal špatné vody.
    Radobýl je čedičový vrch (399 m n.m.), který je součástí Českého středohoří. Tyčí se nad obcí Žalhostice, nad pravým břehem řeky Labe, nedaleko leží město Litoměřice. Na vrcholu kopce byla nalezena keramika z mladší doby kamenné – neolitu (cca 8.–5. tis. let př.n.l.). Dle nálezů se lze domnívat, že na vrcholu kopce bylo kultovní místo nebo stanoviště dálkové komunikace. Roku 1359 byl vrch darován králem Karlem IV. městu Litoměřice k zakládání

přírodní scenerie

Litoměřice  (LT)