Hrady.cz
Zaniklý hrad. Zmiň. r. 1348 v pred. Jindřicha ze Stajic. Před r. 1399 sídlo loupežníků. R. 1406 dobyt Herbartem z Kolovrat a Petříkem, purkr. Lehnickým – škodili odtud Rožmberkům – násl. další dobytí hradu. Opuštěn tehdy či brzy poté. R. 1531 pustý.
autor neuveden
Graficke pismenko Zaniklý hrad na vrcholu zalesněné hůrky Stejc u Maršovic, nabízející široký rozhled do krajiny. Zachován je vlastní pahorek hradu, obklopený valem a příkopem.
Pojedete-li autem ze Mstětic do Maršovic, je to první lesní cesta vlevo za odbočkou do Zderadic (kterou minete). Autem lze vyjet až poměrně blízko k hradu (ne na dohled), zbytek se musí lesem pěšky. Místo ani cesta nejsou nijak označeny, jediné vodítko je stále vzhůru lesem.
28.5. 2002

historie

V písemných pramenech se se jménem hradu setkáváme poprvé k roku 1348 v predikátu Jindřicha ze Stajic. Před rokem 1399 byl hrad označen za shromaždiště loupežníků. V roce 1406 ho dobyli Herbart z Kolovrat a Petřík, purkrabí Lehnický, kteří odtud škodili Rožmberkům, což mělo za následek opětovné dobytí hradu. Pokud nezůstal opuštěn již při této příležitosti, zanikl zřejmě v průběhu 15. století, k roku 1531 se připomíná jako pustý.
    Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri 2002, 28.5. 2002
    Poprvé se připomíná v roce 1348 v přídomku Jindřicha ze Stajic. Jeho nástupci byli synové Přibík a Bernard. Posledním z rodu Stajíčků ze Stajic byl Jindřich (1454). Hrad se stal na konci 14. století sídlem lapků ze širokého okolí. Někteří jsou známi ze zápisů tvz. Rožmberské popravčí knihy. V roce 1406 byli obleženi a dobyti skupinou žoldnéřů, najatých Herbertem z Kolovrat a lehnickým purkrabím Petříkem, aby odsud škodili Rožmberkům. Ti proto

zaniklý
     Benešov  (BN)