Hrady.cz
Jednopatrová tvrz s okrouhlou věží byla v Košticích postavena nad levým břehem Ohře staroměstským měšťanem Bernátem před rokem 1550. Panství často měnilo majitele, koncem 19. století byla tvrz z větší části zbořena, zbytek byl přestavěn na sýpku. Ta je dnes začleněna do statku a chátrá.
© Prudký Martin, 03/2012
Tvrz je součástí hospodářského komplexu ležícího jižně od kostela. V areálu je benzínová pumpa, a ta je přístupná. Zbytky tvrze jsou vpravo od ní.
Prudký Martin, 25.3. 2012

historie

Nejstarší zpráva o vsi Košticích pochází z roku 1373, kdy byla v držení Kunce z Koštic. Ve druhé polovině následujícího století patřila Vřesovským z Doubravské hory. Roku 1545 ji prodal člen tohoto rodu Volf z Vřesovic Jindřichu Hrobčickému z Hrobčic. Ten Koštice dlouho nedržel, protože podstoupil polovinu vsi staroměstskému měšťanu Bernátovi. Nový majitel postavil před rokem 1550 na stráni nad řekou tvrz. Byla jednopatrová, přístupná z východu

Prudký Martin podle Hrady zámky a tvrze království Českého - A. Sedláček, časopis Hláska XXIII, č.2, 25.3. 2012

Louny  (LN)
    Koštice