Hrady.cz
Zřícenina gotického hradu. Vystavěný krátce po roce 1330. Sloužil jako pevnost husitů. Podlehl Matyášově černé rotě, byl dobyt a zpustošen. Po nejnutnějších opravách byl sice ještě několik let využíván, už roku 1513 je však označen za zbořený.
Graficke pismenko Přístup na hrad je možný ze vsi Brníčko po modré a červené značce. Nutno však počítat s 0,5 km dlouhým prudkým stoupáním. Pohlídka však za námahu stojí.
Radim Bystroň, 12.2. 2003

historie

Stavba hradu se datuje někdy k roku 1287.Tehdy lovčí krále Přemysla Otakara II. rozdělil svůj majetek mezi své syny. Beneda byl zakladatelem rodu pánů z Otaslavic. Za stavitele hradu lze považovat až Benedova vnuka Ctibora Moravu.V roce 1356 je hrad poprvé uváděn v zemských deskách jako majetek pánů z Otaslavic. Ctiborův syn Mikuláš Morava se rovněž psal z Brníčka. Po Mikulášově smrti připadl hrad jako odúmrť markraběti Joštovi a ten postoupil

Hibou,Hrady,zámky a tvrze na Severní Moravě., 6.7. 2004

O Tunklovi
    Jan Tunkl byl původně nezámožný zeman. Časem svoje majetky zmnožil a stále měl málo. Rozhodl se vybudovat kolem Brníčka rybníky, tak jak viděl na jihu Čech. Protože chtěl co nejdřív další zisky, museli poddaní platit víc daní a stavět hráze. Často sám na stavby dohlížel a pobízel dráby. Lidé tak měli brzy záda sedřené Tunkla a krví zmalované. Svého pána nenáviděli čím dál víc. Jednou jakýsi Jeroným už příkoří nevydržel a zvedl proti němu ruku a

Ivo Rozehnal - podle Za strašidly na hrady a zámky 2/Ikar 2007, 31.3. 2009

Šumperk  (SU)