Hrady.cz
Asi v pořadí druhý slavkovský kostel vystavěný po třicetileté válce, od základů přestavěn v letech 1810–1814. Za druhé svět. války poničená věž rekonstruována. V kostele umístěny celkem tři zvony. Hřbitov okolo kostela zrušen r. 1958.
Kostel sv. Anny ve Slavkově u Opavy
Pohled na kostel od jihu.
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Slavkov leží v těsném sousedství města Opava, s nímž je již v současnosti spojena souvislou zástavbou. Nachází se u silnice I/46, vedoucí z Opavy do Šternberka a Olomouce. Kostel sv. Anny se nachází v centru obce, obklopen ulicemi Ludvíka Svobody a ulicí Zámeckou.

historie

První písemná zpráva o obci Slavkov pochází z r. 1224. Kdy byl ve Slavkově vystavěn první kostel, se nedá z historických pramenů přesně zjistit, předpokládá se však, že byl vystavěn již kolem roku 1200. Tento kostel byl zbořen za třicetileté války. Nový kostel byl vystavěn v letech 1657 až 1665. Původně byl zasvěcen Všem svatým. V letech 1810–1814 byl kostel pro velikou zchátralost od základů přestavěn. V 30. letech 19. století byl nově zasvěcen

popis

Kostel sv. Anny je jednolodní barokní stavba. V původním kostele v kryptě pod oltářem bývala hrobka slavkovských pánů Vlků z Konecchlumí. V době výstavby nového kostela byly renesanční kamenné náhrobníky vyzvednuty a zabudovány do vnitřních zdí kostela. V zadním části kostela jsou varhany, které byly zakoupeny v roce 1770. Za druhé světové války byla sestřelena věž kostela a při její rekonstrukci byl změněn tvar věže. Původní věž byla nižší a

Opava  (OP)
    Slavkov