Hrady.cz
Původně jednolodní orientovaný románský tribunový kostel z druhé pol. 13. století. Na poč. 18. století nové kněžiště, zvýšeny zdi lodi, proražena nová okna a vchod v podvěží. V roce 1745 byla zvýšena věž a byla v ní zazděna sdružená románská okna, znovu odkrytá při opravě v 50. letech 20. stol.
kostel od jihu
© Milan Caha 03/2012
Graficke pismenko Ves Lukovany je poprvé připomínána v roce 1269, kdy jsou zmiňováni Zdislav a Arnošt z Lukovan. Zdejší románský tribunový kostel, zasvěcený sv. Václavu, vznikl rovněž ve druhé polovině 13. století. Ve druhé polovině 16. století byl opatřen omítkou. Na počátku 18. století bylo zbořeno staré kněžiště, bylo vybudováno nové, byly zvýšeny obvodové zdi lodi a proražena nová okna. Zrušen byl původní vchod v jižní zdi lodi a nový vznikl zprůchodněním podvěží. V roce 1745 byla zvýšena o jedno patro věž a byla na ni zazděna sdružená románská okna. Sakristie byla doplněna roku 1805. Na počátku 20. století získal kostel současnou báň. Románská okna věže byla znovu odhalena při opravě v 50. letech 20. století.

popis

Jednolodní přibližně orientovaná stavba s hranolovou věží. Věž i loď jsou v původní části vystavěny z lomového, tříděného, kamene. Uvnitř věže se dochovaly stopy po samonosném lešení, které sloužilo při jejím budování, a fragmenty renesančních omítek. Kolem kostela je zbytek hradební zdi, snad ze 14. století. Pod kostelem se dochovaly zbytky chodby, které podle legendy vedly do místní (nedochované) tvrze.

Brno-venkov  (BO)
    Lukovany