Hrady.cz
Kostel sv. Markéty postaven v l. 1791–1792. Přestavba v r. 1855 a oprava v l. 2008–2010. Nad hlavním vstupem čtvercová věž se zvonicí. Kostel obklopen hřbitovem. Před kostelem socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1853.
Kostel sv. Markéty v Čermné ve Slezsku
Pohled na kostel od jihozápadu
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Čermná ve Slezsku se nachází 4 km západně od Vítkova, při silnici č. 442, vedoucí z Vítkova do Budišova nad Budišovkou. Půl kilometru severně od obce se nachází železniční zastávka, ležící na trati č. 276 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou. Kostel sv. Markéty leží v centru obce, obklopený hřbitovem.

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1377. Stavba kostela byla zahájena roku 1791 a dokončena byla roku 1792. Velkou přestavbou prošel v roce 1855 a z této doby pochází jeho současná podoba. V letech 2008–2010 prošel kostel celkovou obnovou.

popis

Kostel sv. Markéty v Čermné ve Slezsku je hodnotná jednolodní plochostropá stavba. Nad hlavním vstupem do kostela je čtvercová věž se zvonicí. Vstup do kostela je veden podvěžím, do zaklenuté předsíně. Při západní straně stavby je sakristie a depozitář v patře s oratoří. Před kostelem stojí socha sv. Jana Nepomuckého pocházející z roku 1853.

Opava  (OP)
    Čermná ve Slezsku