Hrady.cz
Maltézský mlýn, zvaný též Motolský, je poprvé zmiňován r. 1574 jako Tomanovský. Za třicetileté války byl zničen a na čas zpustl. Později jej, stejně jako další objekty v Motole, vlastnil řád Maltézských rytířů. Pozdně barokní podoba budovy je z druhé pol. 18. stol., fasáda upravena klasicistně.
celkový pohled
© Milan Caha 03/2012
Graficke pismenko Maltézský mlýn, zvaný též Motolský, je poprvé zmiňován roku 1574 jako mlýn Tomanovský. V tomto roce Václav Zajíc z Házmburka dovoluje Janu Tomanovi postavit v Motole nový vodní mlýn. Za třicetileté války byl mlýn zničen a na čas zpustl. Později jej, stejně jako další objekty v Motole, vlastnil řád Maltézských rytířů. Současná pozdně barokní podoba budovy je z druhé poloviny 18. století, fasáda byla částečně upravena klasicistně. Část přízemí je zaklenuta do pásu, v části je dřevěný trámový strop, bývalá mlýnice je plochostropá. Díky úpravám komunikace je dnes severní průčelí mlýna skryto za navážkou a je vidět pouze první patro. Z druhé strany je vidět celé stavení. Západně od mlýna je mlýnský rybník s kamennou hrází a výpustí.

mlýn
    vodní