Hrady.cz
Židovský hřbitov v Mariánských lázních je nejmladším pohřebištěm tohoto druhu v okolí. Byl založen roku 1875, ve třicátých letech minulého století byl rozšířen. Je zde pohřben filozof Theodor Lessing, zavražděný roku 1933 nacisty. Je dodnes používán. Část náhrobků pochází z Kynžvartu a Tachova.
© Prudký Martin, 06/1998
Hřbitov je přístupný ze silnice spojující ulice Chebská a Pohraniční stráže, mezi Velkou Hleďsebí a M. Lázněmi.
Sousedí s železniční tratí.
Prudký Martin, 8.3. 2012

historie

Židovská obec existovala v Mariánských Lázních od roku 1824, v letech 1861 až 1938 zde stála synagoga. Hřbitov byl založen pravděpodobně roku 1875 a je nejmladším v oblasti Chebska. Roku 1930 byl rozšířen a pohřbívá se zde i v současnosti. Po záboru českého pohraničí byl téměř zničen, spolu se synagogou. Ze slavných osobností je zde pohřben Theodor Lessing, filozof, zavražděný v Mariánských Lázních nacisty 31. srpna 1933. Jeho vražda poznamenala

Prudký Martin podle knihy Židovské památky v Čechách a na Moravě - J. Fiedler, 10.3. 2012

židovské památky