Hrady.cz
Tvrz Dub byla součástí zaniklého komplexu spolu s vesnicí a rybníkem. Písemně je zmíněna poprvé roku 1393 a také snad roku 1411. Pravděpodobně zanikla roku 1421 během husitských válek. Do současnosti se zachoval mohutný val chránící fortifikaci ze severovýchodu a příkopy.
Pohled z východu
© Prudký Martin, 03/2012
Graficke pismenko Tvrziště se rozkládá na výrazném zalesněném kopci, obklopeném poli nad Svojetínem. Cesta k němu vede po polní cestě, začínající na konci vsi vlevo při výjezdu na Velkou Černoc. Tvrz stála vpravo od cesty a chmelnice.
Prudký Martin, 6.3. 2012

historie

Tvrz Dub byla součástí dnes zaniklého sídlištního komplexu s vesnicí. Písemně je zmíněna roku 1393, kdy ji vlastnil Ješek Čihák z Dubu, který se také psal ze Šmikous. Vlastníkem tvrze byl snad i Zikmund z Dubu, jenž je zmíněn roku 1411 v pamětech plaského kláštera. V 15. století měl patřit Dub Kolovratům a byl připojen ke Krakovci. Při dělení krakovského panství připadl dubský díl Janovi Krakovskému z Kolovrat, přičemž jsou zmiňovány i "rybníci