Hrady.cz
Pozdně barokní kaple z r. 1762 stojí na úzké ulicové návsi starobylé vsi, u křižovatky silnic. Drobná stavba, vyznačující se původním bohatým, architektonickým členěním, byla v roce 2010 kompletně obnovena. V nice socha sv. Floriána (1762), ve vížce je zavěšen pův. zvon z r. 1761.
průčelí kaple
Graficke pismenko Kaple sv. Václava a sv. Martina byla postavena v r. 1762 v pozdně barokním stylu. Následná údržba uchovala její architekturu včetně poslední opravy, kterou obec Vrutice provedla v r. 2010. Opravu financovala obec, úřad Ústeckého kraje na opravu přispěl částkou 150 000 Kč.
Jaroslav Valečka, 28.2. 2012

popis

Kapli na čtvercovém půdorysu je uzavřena trojbokým uzávěrem. V bočních stěnách jsou oválná okénka. Nad okénky obíhá celou stavbu profilovaná římsa. Fasádu dále člení pilastry, výrazně je členěná plocha průčelí se sedlovým portálkem. Průčelí s volutovými křídly na bocích vrcholí trojúhelníkovitým zakončením, lemovaným profilovanou, do prostoru značně vysunutou římsou. Nad širokými pilastry v průčelí jsou ve štítu hranolové podstavce nesoucí

není známo
     Litoměřice  (LT)