Hrady.cz
Kostel vystavěný v 18. století. Věž přistavěna r. 1792, jejím podvěžím hlavní vstup do kostela. Na oltáři obraz z roku 1866 představující sv. Vavřince. Kostel je podélná jednolodní neorientovaná stavba s trojbokým závěrem, čtyřbokým depozitářem od severu a sakristií od jihu.
Kostel sv. Vavřince v Dolejších Kunčicích
Pohled na kostel od jihu, od silnice.
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Dolejší Kunčice je místní část města Fulnek. Leží 8 km severozápadně od města. Obec se rozkládá v severní části přírodního parku Oderské vrchy. Kostel svatého Vavřince stojí v centru obce u silnice, která obcí prochází.

historie

První zmínka o obci pochází z roku 1301. Kostel svatého Vavřince byl postavený v 18. století a roku 1792 k němu přistavěna věž. Kostel je jednolodní podélná stavba, závěr kostela trojboký. K severní straně stavby přiléhá čtyřboký depozitář a k jižní straně je přistavěna sakristie. Věž přiléhá ke kostelní lodi v ose západního průčelí, šikmými křídly je zapojena do tělesa kostelní lodi. Hlavní vstup do kostela je veden podvěžím. Na hlavním oltáři

Pavel Vítek-zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia 1994, 24.2. 2012

Nový Jičín  (NJ)