Hrady.cz
Barokní socha sv. Jana Nepomuckého byla vytvořena v roce 1701 pro Jana Palackého, sekretáře hraběte Jiřího Fridricha z Oppersdorfu. Zobrazuje světce s obvyklými atributy (v kněžském rouchu, s pěticí hvězd, velký krucifixem a palmovou ratolestí). Podstavec je rovněž ozdoben palmovými ratolestmi.
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko Barokní socha sv. Jana Nepomuckého byla vytvořena v roce 1701 na zakázku pro Jana Palackého, sekretáře hraběte Jiřího Fridricha z Oppersdorfu. Na současné místo byla socha přemístěna na jaře 1870, v předvečer svátku tohoto světce. Socha Jana Nepomuckého zobrazuje s jeho obvyklými atributy: v kněžském rouchu, s pěticí hvězd symbolizujících písmena latinského tacui (mlčel jsem) – odkaz na nevyzrazení zpovědního tajemství, které jej podle legendy stálo život, s velkým krucifixem v náručí, s palmovou ratolestí. Podstavec je rovněž ozdoben palmovými ratolestmi – symboly mučednictví a vítězství.

socha, monument
     Jičín  (JC)