Hrady.cz
Hřbitov byl údajně založen, stejně jako janovická synagoga, v roce 1723. Je ale pravděpodobně starší, nejstarší čitelný náhrobek pochází z roku 1705. Na ploše 1515 m2 se dochovalo okolo 260 náhrobků, z období baroka, klasicizmu i moderních. Hřbitov je volně přístupný, ohradní zeď je opravena.
© Milan Caha 02/2012
Graficke pismenko Hřbitov je na pahorku cca 1,5 km jihozápadně od centra města, za areálem bývalých kasáren, asi 100 m vlevo od silnice na Nýrsko, vede k němu polní cesta. Na jejím vyústění (případně na rozšíření silnice na pravé straně – při cestě z Janovic) lze bezpečně zaparkovat.
7.2. 2012

historie

Podle písemných záznamů byl hřbitov založen, stejně jako janovická synagoga, v roce 1723. Je ale pravděpodobně starší, neboť nejstarší čitelný náhrobek pochází z roku 1705. Na ploše 1515 m2 se dochovalo okolo 260 náhrobků, z období baroka, klasicizmu i moderních. Na hřbitově je památník 24 místních židovských občanů, kteří se stali obětmi nacizmu. Hřbitov je volně přístupný, ohradní zeď je opravena.
    Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 7.2. 2012
    Židé v Janovicích
    První zmínka o přítomnosti Židů v Janovicích je z roku 1466, kdy povolil Oldřich z Janovic Židu Barochovi, aby se usadil v městečku. Židovská náboženská obec zde vznikla na počátku 18. století a největšího rozmachu (58 lidí) dosáhla v předposlední dekádě 19. století. V roce 1930 zde žilo jen 15 židovských občanů. Židovská komunita zde zanikla za 2. světové války a nebyla obnovena.

židovské památky
     Klatovy  ( KT)