Hrady.cz
Současný kostel vznikl přestavbou staršího kostela r. 1700. Z původního kostela se zachovala kostelní loď do výšky asi 6 m a zřejmě zdivo sakristie. R. 1808 vyhořela věž, následně při opravě snížena. U kostela hřbitov a barokní brána se sochou sv. Mikuláše.
Kostel sv. Mikuláše v Brništi
Pohled na kostel od severu
© Pavel Vítek 09/2011
Graficke pismenko Obec Brniště se nachází v bývalém okrese Česká Lípa. Leží 15 km východně od České Lípy a 7 km jihozápadně od Jablonného v Podještědí. Dva kilometry jihovýchodně od obce, směrem na obec Luhov, se nachází železniční stanice Brniště, která leží na trati Česká Lípa - Liberec.
Kostel sv. Mikuláše nalezneme na malé vyvýšenině v centru obce u křižovatky pěti místních komunikací, u obecního úřadu.

historie

První písemná zpráva o obci Brniště pochází z roku 1352. Původní dřevěný kostelík byl přestavěn goticky. Připomínán je v r. 1384. Roku 1697 byla ke kostelu přistavěna zvonice. Barokní přestavba kostela probíhala od roku 1699 do 1728. Věž opravena v roce 1760. Ale roku 1808 udeřil do kostela dvakrát blesk a věž i kostelní loď vyhořely. Věž byla opravena ještě v roce 1808. Před požárem však věž měla kupoli a byla o jedno patro vyšší. Oprava lodi

popis

Z nejstaršího kostela se zachovala kostelní loď do výšky asi 6 m. Rovněž zdi sakristie nacházející se na severní straně kostela skrývají starší, asi ještě středověké zdivo. Současná podoba kostela je výsledkem přestavby na přelomu 17 a 18. století. Na západní straně kostela je vztyčena hranolovitá věž. Ta r. 1808 vyhořela, následně byla opravena. Kostel sv. Mikuláše v Brništi je jednolodní stavba zakončená obdélným presbytářem. Zařízení kostela

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)