Hrady.cz
Původně raně gotický hrad, pobořen vojsky Jana Lucemburského. Následně opakovaně obnoven a znovu vyvrácen. Roku 1418 dobyt husity. K významné renesanční přestavbě došlo v polovině 16. stol. Od roku 1690 rozebírán na stavbu zámku a jiných budov.
hrad od východu
© Jan P. Štěpánek 06/2011
Na hrad je zákaz vstupu se psy a jinými zvířaty. V případě mimořádně nepříznivého počasí musí být hrad uzavřen.

historie

Po Boskovicích se psal jeden z nejvýznamnějších moravských panských rodů, který měl v erbu sedmizubý stříbrný hřeben v červeném poli. O vzniku hradu i domnělém praotci rodiny Boskoviců existuje pověst, zachycená již Bartolomějem Paprockým z Hlohol v Zrcadle slavného markrabství moravského z r. 1593. Jejím jádrem je vyprávění o ptáčníku Velenovi, jemuž moravský markrabě udělil lénem krajinu, kde byl později vystavěn hrad Boskovice. Podle hradu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004
    Bašta - původní hrad, nebo předsunutá bašta?
    Kousek od hradu Boskovice se nachází místo s dobře zřetelnými terénními náznaky, bohužel u rozcestníku ani nikde jinde není ukazatel, nebo cokoliv co by k němu návštěvníky zavedlo. Po stanutí na vrcholku jádra i laik vidí velikost objektu, rozhodně toto místo stojí za pár kroků do kopce. Popis místa viz heslo "Boskovice - Bašta". Názory odborníků se různí - někteří míní, že jde o původní sídlo pánů z Boskovic (doba založení mezi 11. a 13.

Ron Kadlec, doplněno redakcí podle Roman Řezáč - Boskovice - Bašta, 11.9. 2011

O založení hradu Boskovice
    Za dávných časů sídlil na brněnském hradě kníže, který byl veliký milovník honů a rytířských turnajů. Často vyjížděl s celou družinou za štěkotu honicích psů a křiku pacholků daleko do okolních lesů. Lesy tehdy bývaly velmi hluboké, jen málokde bylo vidět malou osadu. Člověka nebylo možno spatřit ani za několik hodin jízdy. Jednou si vyjel brněnský kníže na hon do lesnaté krajiny na sever od Brna. Ubíral se se svým doprovodem krásným údolím

WEB Boskovan, 28.7. 2002

Parkoviště, Občerstvení, WC, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky