Den boje za svobodu a demokracii
Raně barokní stavba, postavená po roce 1672 pravděpodobně Giovannim Dominikem Orsim na místě dvou středověkých domů zmiňovaných v polovině 14. století. Kolem roku 1725 byl k budově připojen sousední dům U hroznu. V prvém poschodí se dochovaly malované raně barokní trámové stropy.
průčelí z Ovocného trhu
© Milan Caha 01/2012
Graficke pismenko V roce 1359 byly na místě dnešního Kolovratského paláce uváděny dva domy – U modrého hroznu a U bílého medvěda. V roce 1670 koupil domy Jan Václav hrabě Novohradský z Kolovrat. V roce 1672 na jejich místě započala stavba paláce, kterou navrhl Giovanni Domenico Orsi. V roce 1690 je uváděn palác jako dostavěný. Později byl k novostavbě připojen vedlejší dům U hroznu. Sjednocení obou domů bylo dokončeno kolem roku 1725. Fasáda, ač z 18. století, si zachovala raně barokní ráz. Palác byl krátce po sobě dvakrát upravován v prvé čtvrtině 20. století (zanikla zahrada, sala terrena, kašna). V padesátých letech byly zbourány dvorní budovy. V roce 1993 hrabě Jindřich Kolowrat-Krakovský palác pronajal za symbolický poplatek Národnímu divadlu.

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy