Hrady.cz
Zámek byl přestavěn ze straší tvrze koncem 16. století Jindřichem z Náchoda. Roku 1684 zámek získali strahovští premonstráti, kteří provedli raně barokní přestavbu, aby tak napravili škody ze třicetileté války.
západní průčelí tvrze a vstupní brány
Graficke pismenko Nejméně do poloviny 13. století patřily Dunajovice k zeměpanskému majetku. První bezpečná zmínka o vsi je až z roku 1350, o tři roky později jsou poprvé zmiňováni příslušníci rytířského rodu z Dunajovic. V té době zde již měli důstojné sídlo zmiňované roku 1355 dokonce jako hrad. Příliš dlouho si však rodové sídlo neudrželi, v poslední třetině 14. století panství rozdělené na několik dílů často měnilo majitele. Od roku 1386 jej držel moravský maršálek Filip ze Svojanova, odúmrť po něm zapsal roku 1406 markrabě Jošt Niklasovi Huntovi z Florštetu, ve druhé polovině 15. století na tvrzi sídlili páni z Vajtmile a vladykové z Říčan. Roku ...

popis

Výstavná tvrz vladyků z Dunajovic měla přibližně čtvercový půdorys o stranách cca 36 x 40 metrů s hradbou cca 2 metry silnou. Po všech stranách jej obklopoval mohutný příkopPodél celé severní strany stál v obvodovém zdivu z větší části dochovaný rozměrný trojprostorový palác o třech podlažích. Během 15. století byl obezděn příkop, úpravy se dají předpokládat i v interiérech. Přestavba Březnických z Náchoda na počátku 16. století v sobě směšuje

Zany (podle M. Plaček: Středověké feudální sídlo v Horních Dunajovicích, Jižní Morava 21/1998), 5.6. 2004

tvrz přestavěná na zámek
     Znojmo  (ZN)