Hrady.cz
Křížový či pamětní kámen stojí při staré vozové cestě na Vysoké Popovice. Podle pověsti připomíná smrt dvou soků v lásce a jejich milé. Podle pověsti zde byly původně kameny tři – za každého mrtvého jeden. Asi metr vysoký kámen má vyrytý jednoduchý kříž. Nedaleko jsou boží muka z 19. století.
pamětní kámen
© Milan Caha 11/2011
Křížový kámen je snadno dostupný polní cestou od areálu zemědělského družstava. Zaparkovat lze na souřadnicích N 49° 10.16868\', E 16° 19.18690\'.
16.12. 2011

historie

Křížový či pamětní kámen stojí při staré vozové cestě na Vysoké Popovice. Podle pověsti je to kámen, připomínající smrt dvou soků v lásce a jejich milé. Podle pověsti zde byly původně kameny tři – za každého mrtvého jeden. Asi metr vysoký kámen má na přední straně vyrytý jednoduchý kříž, zvýrazněný černou barvou. Zadní strana je bez jakýchkoliv rytin. Nedaleko najdeme boží muka z 19. století (viz samostatné heslo) a v pokračování vozové cesty

smírčí kámen
     Brno-venkov  (BO)