Hrady.cz
Věžový vodojem sklárny Weinmann Werke, postavený v letech 1915–16, který zásoboval sklárnu technologickou vodou z řeky Bíliny. V r. 1945 byl vodojem napojen na přivaděč labské vody ze Zálezel. Je 43 m vysoký, ve výšce 30 m jsou nádrže o objemu 150 m3. V r. 1999 byl prohlášen kulturní památkou.
vodojem skláren Weinmann Werke
© Milan Caha 10/2011
Graficke pismenko Věž se nachází v areálu bývalé sklárny Chudeřice (firma Weinmann Werke), dnes patřící firmě Splintex Czech, a. s. a je nepřístupná. Prohlédnout si ji lze např. z hrany svahu nad závodem.
16.12. 2011

historie

Věžový vodojem sklárny Weinmann Werke, postavený v letech 1915–1916, který zásoboval sklárnu technologickou vodou z řeky Bíliny, protékající kolem továrny. Koncem roku 1945 byl vodojem napojen na přivaděč labské vody ze Zálezel. Vodojem je 43 m vysoký, ve výšce 30 m jsou umístěny dvě kovové nádrže o objemu 150 m3. V roce 1999 byl vodojem prohlášen kulturní památkou.
    Weinmannovy závody v Chudeřicích
    Weinmannovy závody v Chudeřicích vznikaly postupným vývojem. Nejprve se zde vyráběl dehet karbonizací hnědého uhlí, později zde fungovala zinková huť. Sklárna vznikla jako návazný provoz až roku 1925. V době svého vzniku tedy vodojem nezásoboval sklárnu, ale zinkovnu.

věž
    vodárenská