Hrady.cz
Gotický klášter založen Rožmberky v roce 1259. Poté osídlen cisterciáckými mnichy, kteří byli před 60-ti lety z kláštera vyhnáni. O deset let později se mohli opět vrátit. Dodnes se klášter dochoval ve velmi dobrém stavu.
Celkový pohled od severu
Graficke pismenko Cisterciácký klášter se nachází u řeky Vltavy na jejím pravém břehu asi 30 km od Českého Krumlova. Do areálu je vstup volný. Tvoří dominantu Vyššího Brodu.
Marian Repáš, 20.2. 2005

Historie
    Cisterciácký klášter Vyšší Brod je drahocennou perlou gotické architektury vyplavenou vltavskými proudy na břeh uprostřed hustých šumavských lesů. Tento klášter, jehož účelem je dennodenní hledání Boha, byl založen r. 1259 Rožmberky z vděčnosti za zázračné zachránění zakladatele dynastie a byl osídlen cisterciáckými mnichy z kláštera Wilhering na rakouské straně hranic. Cisterciáci jsou vlastně rozvinutou větví benediktinů, kteří se na

23.9. 2003

O založení kláštera
    Zakladatel dynastie Rožmberků (větev jihočeských Vítkovců) Vok z Rožmberka byl na jaře na cestách svým novým teritoriem u hranic a téměř utonul při pokusu překročit rozvodněnou Vltavu. V nouzi Vok prosil o pomoc tu, která je nejmocnější k zprostředkování pomoci - Matku Boží - a podle jeho svědectví slyšel něco jako jdi výše nebo broď se výše. Tak Vok z Rožmberka našel brod (odtud pak Vyšší Brod), byl zachráněn a z vděčnosti založil klášter

WC, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna kol
    klášter