Hrady.cz
Roku 1931 postavil podle projektu F. A. Libry pro velvarskou židovskou obec zdejší stavitel J. Bišický funkcionalistickou synagogou, jednu z posledních na našem území. Stavebník ji využíval jen do začátku německé okupace zbytku českých zemí. Od roku 1949 zde fungují různá školská zařízení.

Synagoga ve Velvarech

Graficke pismenko Jednu z posledních nových synagog v českých zemích si nechala místní židovská obce postavit podle projektu Františka Alberta Libry (1891–1958) místním stavitelem J. Bišickým jižně od Pražské brány. Kromě vyzrálé funkcionalistické architektury bylo pozoruhodností synagogy i vnitřní zařízení z roku 1876, přenesené sem ze staré modlitebny v patře obytného domu na Pražské ulici.
Židovská obec ve Velvarech zanikla jako většina ostatních v Čechách a na Moravě tragickými událostmi II. světové války. Roku 1949 bývalou synagogu zakoupilo město, které zde zřídilo hudební a výtvarnou školu. Přitom došlo k rozdělení hlavního sálu na jednotlivé učebny. V letech 1953–57 část budovy užívala Církev československá husitská. Mimo tohoto intermezza slouží bývalá synagoga dodnes školským účelům.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 8. díl, Libri 2011, 11.12. 2011

židovské památky