Hrady.cz
Kamenná výklenková kaple se sousoším Piety stojí od roku 1692 u domu dnešního čp. 62 v dolní (severní) části Kryštofova Údolí. Bohatě plasticky zdobenou stavbičku nechal postavit zdejší sedlák Gottfried Richter, obnovil ji roku 1742 jeho syn Christian.
Kaple od hlavní silnice

Kaple se sousoším Piety v Kryštofově Údolí

Graficke pismenko V severní (dolní) části obce nechal roku 1692 majitel přilehlého objektu (dnes dům čp. 62) Gottfried Richter se svou manželkou Elisabeth postavit výklenkovou kapli se sousoším Piety. Ztvárnění kaple vychází ze soudobých edikulových oltářů. Nevelká architektura bohatě plasticky pročleněna jak na čelní, tak na obou bočních stranách. Nápisy rozplýlené na čelní straně informují o datu postavení a donátorech, o obnově kaple, která proběhla o 50 let později z iniciativy jejich syna Christopha a o opravě roku 1808. Dílo neznámého autora vykazuje na venkovské prostředí vysokou kvalitu.

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)