Hrady.cz
Kaplička chránící pramen byla postavena v 17. stol., původně byla jen dřevěná. R. 1873 byla vedle postavena zděná kaple Bolestné Matky Boží (arch. Ondřej Martínek z Domažlic). Ke kapli vede křížová cesta z r. 1882. Dřevěná kaplička r. 1908 vyhořela a na jejím místě byla postavena nová zděná kaple.
Dobra voda
Kaplička nad studánkou

Historie kapličky nad pramenem Dobrá Voda a Kaple Bolestné Matky Boží

Graficke pismenko Na poutním místě Dobrá Voda stojí kaplička, chránící zázračný pramen a vedle ní stojí kaple Bolestné Matky Boží. Dřevěná kaplička nad studánkou byla postavena v 17. stol. Na památku a připomenutí svého vyléčení věšeli vděční poutníci na stěny kapličky obrázky, znázorňující jednotlivá uzdravení. Vedle kapličky byla díky finančnímu daru zesnulé Anny Blahníkové z Pocinovic postavena v l. 1872-1873 kaple Bolestné Matky Boží. Architektem stavby byl Ondřej Martínek z Domažlic. Ke kapli vede křížová cesta, postavená r. 1882 z podnětu faráře Ondřeje Veseláka z Pocinovic.
Dřevěná kaplička, stojící nad pramenem bohužel r. 1908 vyhořela a na jejím místě byla postavena nová zděná kaplička, která zde stojí dodnes.
Obě stavby jsou zařazeny v seznamu kulturních památek ČR.

Kterak se projevila zázračná léčivá síla pramene
    K prameni Dobrá Voda, u kterého stojí kostelík s kapličkou se váže následující pověst: na pastvině poblíž pramene se pásávali koně. Jedna stará kobyla, která již byla slepá, došla až ke studánce a když šlápla kopytem do vody a ta jí stříkla do očí, kobyla znovu prohlédla. Příhodu viděli pastevci, a pověst o zázraku se rychle rozšířila. Pramen se stal poutním místem všech lidí, doufajících v uzdravení.

Domažlice  (DO)
    Pocinovice