Hrady.cz
Novogotická kaple Panny Marie na Stráni byla postavena r. 1897 (architekt Jiří Petrák) jako náhrada za vyhořelou dřevěnou kapli. Finanční sbírku na stavbu nové kaple zorganizovali manželé Horovi. V l. 2006–2007 prošla kaplička celkovou rekonstrukcí. R. 2008 byl zavěšen do věže kaple nový zvon.
Kaple Panny Marie
Kaple

Kaple Panny Marie na Stráni

Graficke pismenko Novogotická kaple Panny Marie na Stráni u Čínovce byla postavena r. 1897 jako náhrada za vyhořelou dřevěnou kapli, která stávala poblíž. Finanční sbírku na stavbu nové kaple zorganizovali manželé Horovi, tehdejší majitelé blízkého mlýna. Architektem stavby byl Jiří Petrák a 11. září 1898 byla kaple slavnostně vysvěcena. V kapli je socha Panny Marie v nadživotní velikosti, která stávala v původní dřevěné kapličce. Ještě dříve byla v kostele sv. Vavřince v Klatovech; do kapličky byla zakoupena při dražbě r. 1866.
V l. 2006–2007 prošla kaplička celkovou rekonstrukcí, kterou zorganizoval umělecký kovář Miloslav Trefanec. V květnu r. 2007 byla znovu slavnostně vysvěcena. R. 2008 byl do věže kaple zavěšen a slavnostně vysvěcen nový zvon Štěpán z dílny Rudolfa Matějky z Plzně.

Klatovy  ( KT)
    Čínov