Hrady.cz
Ocelová rozhledna (16 m, 460 m n. m.) postavena v l. 2010–2011 a slavnostně otevřena 16. června roku 2011. Rozhledna stojí na Skřivánčím vrchu mezi obcemi Málkov a Zelená. Výhled z ní je jak na Krušné hory tak na hnědouhelný revír s elektrárnami Tušimice a Prunéřov.
Rozhledna na Skřivánčím vrchu.
Graficke pismenko Rozhledna se nachází cca 7 km od Chomutova mezi obcemi Málkov a Zelená.
Nejlépe se k ní dostaneme, když odbočíme ze silnice č. 13/E442 z Chomutova na Karlovy Vary do obce Zelená a projedeme ji směrem na Lideň. U domova pro seniory je odbočka vpravo, odsud už se dá k rozhledně jen pěšky po široké přístupové cestě. Po cca 500 metrech mírného stoupání dorazíme na vrchol Skřivánčího vrchu k rozhledně.
Stejně tak se k rozhledně dostaneme, když vystoupíme z autobusu v obci Zelená.
Radovan Smokoň, 26.12. 2011

historie

Nápad postavit rozhlednu v blízkosti obce Málkov je z roku 2005. O dva roky později byla vybrána konkrétní lokalita a objevilo se to i ve strategickém plánu rozvoje obce Málkov. Mělo jít o 25 m vysokou věž, postavenou z prostředků EU. Plánovaná výška rozhledny byla nakonec snížena, a pozinkovaná konstrukce měří 16 m. Na financování se podílelo ministerstvo pro místní rozvoj a zbytek byl financován z rozpočtu obce. Výstavba započala na podzim

Časová osa

Výstavba rozhledny.