Hrady.cz
Hradiště u Černovic (594 m.n.m.), je významná geologická a paleontologická památka, jež tvoří náhorní plošina, která byla v době bronzové osídlena a na níž se dochovaly zbytky valového opevnění a příbytků. Celá vrcholová plošina o rozloze 4,77 ha je od roku 1985 přírodní památkou.
Hradiště u Černovic. Pozůstatky příbytků a valů.
Graficke pismenko Na Hradiště se dostaneme nejlépe z Chomutova – Horní vsi, po žluté turistické značce. Projdeme kolem Nových Spořic. Turistické značení nás povede kolem rybníků, dvakrát překročíme trať a naposledy pod tratí projdeme viaduktem a za ním hned vlevo mírně stoupáme lesem až na vrchol.
Radovan Smokoň, 27.11. 2011

popis

Vrchol kopce Hradiště 594 m.n.m., tvoří křemencová plošina mírně se zvedající od východu k západu, kde je ukončená strmou stěnou. Celá vrcholová plošina, jež byla v roce 1985 vyhlášena přírodní památkou a jejíž rozloha je 4,77 ha, je z větší části obehnána zbytky valového opevnění slovanského sídliště z 10. století. Jsou zde patrné zbytky příbytků, valů a tesaných kvádrů. Východní val je zvaný Bojarská zeď a podle pověsti je ze spečených kamenů.

hradiště
     Chomutov  (CV)