Hrady.cz
Tvrz a ves poprvé zmíněny r. 1297 jako majetek vladyků ze Strašnova. Později bylo zboží rozděleno na několik částí příslušných k okolním panstvím Stránov, Krnsko či Mladá Boleslav. Dochován oválný až 4 m vysoký pahorek jádra tvrziště obklopený příkopem s náznakem okružního valu.
pohled od severozápadu
Graficke pismenko Obec Strašnov se nachází 6,5 km jižně od Mladé Boleslavi mezi silnicemi R11 a I/38. Do obce vedou autobusové linky z Prahy, Mladé Boleslavi, Benátek nad Jizerou, přes obec vede cyklostezka č. 8160 Krnsko – Strašnov, rozcestí. Výchozím bodem ke tvrzišti je fotbalové hřiště (zde je možné i zaparkovat automobil), tvrziště je 300 m západně od středového kruhu hřiště, od nějž je třeba jít po okraji pole západním směrem, na kraji lesa pak mírně odbočit po pěšině k jihozápadu.
21.11. 2011

historie

Historické prameny jsou na zprávy o vsi a sídle ve Strašnově dosti skoupé. Poprvé jsou zmiňovány roku 1297 v přídomku Ctibora, Odolena a Soběslava ze Strašnova. Ve 14. a 15. století byl Strašnov rozdělen na několik částí patřících nejspíš potomkům zdejšího rodu. Roku 1446 patřila obec k Hrádku nad Zámostím, roku 1450 zastavil pán mladoboleslavského panství Jindřich z Michalovic jakési zboží ve Strašnově Vaňkovi Dluhošovi s manželkou a potomky.

popis

Tvrziště je na okraji řídkého jehličnatého lesa západně od centra obce. Oválná, až 4 metry vysoká plošina orientovaná východozápadním směrem o nejdelších osách 23 a 12 metrů má plochý povrch bez jednoznačných stop po nějaké zástavbě (několik prohlubní v ploše jádra je spíše mladšího původu). Dosud je obklopená dnes suchým příkopem napájeným příležitostně vodotečí vedoucí od jihozápadu od rybníčku Jordán. Na vnější hraně příkopu jsou místy patrné

Mladá Boleslav  (MB)
    Strašnov