Hrady.cz
Raně gotický kostel zal. kolem r. 1260, unikátní krypta (dnes kaple sv. Kateřiny) s hvězdicovitou klenbou. Částečně jsou dochovány i další původní architektonické prvky. Na vnějších zdech soubor renesančních náhrobků.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Trojlodní bazilika svatého Štěpána, skvostná to památka evropské středověké architektury, stojí na svém místě (pyšníc se např. osmibokou kryptou sv. Kateřiny s křížovou klenbou či nástěnnými malbami z počátku 15. stol.) již téměř 750 let. Dodnes tvoří nejvýznamnější dominantu dálkových pohledů na město, kdy dvojici masivních věží doplňuje samostatně stojící zvonice. Současný vzhled – spolu s částí interiéru – pochází z puristické přestavby J. Mockera z přelomu 19. a 20. století. Velmi zajímavá sbírka náhrobních kamenů (z konce 16. a 17. století) zdobí jižní, východní i severní průčelí. Sv. Štěpán však není jedinou kouřimskou architektonickou ...

historie

Děkanský kostel byl postaven někdy kolem roku 1260 v raně gotickém stylu. Koncem 14. století byla přistavěna jižní kaple (současná sakristie) a také zřízeny sanktuáře. K další přestavbě došlo v roce 1581. V roce 1659 shořela věž a střecha, k dalšímu požáru došlo v roce 1670. Tehdy vyhořely obě věže a zřítil se spojovací můstek mezi nimi. Věže byly tehdy sníženy o jedno patro. V letech 1707 a 1740 byl opravován vnitřek chrámu. V roce 1741 dostaly

Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, Academia, Praha 1978), 16.12. 2007

popis

Kostel je trojlodní – jižní loď je o něco užší než severní – s pětibokým uzávěrem presbytáře i bočních lodí. Při jižní lodi je gotická kaple – dnešní sakristie. Za jejím uzávěrem je schodišťová věž s točitým schodištěm. Tím se vchází do jižní věže. Dříve byly obě věže o patro vyšší a spojoval je můstek. Je možné, že věže plnily i strážní fukci a proto měly zvláštní vstup. Mohutné věže stojí po stranách presbytáře. Západní portál byl

tzv. krypta, kaple sv. Kateřiny Alexandrijské
    Nejzachovalejším gotickým prostorem kostela je tzv. krypta, kaple sv. Kateřiny Alexandrijské. Jedná se o osmiboký prostor pod závěrem presbytáře, sklenutý na střední sloup. Označení krypta není patrně zcela přesné. Jednak se vzhledem ke sklonu terénu kolem kostela nenachází zcela pod zemí, jednak nikdy nesloužila jako pohřebiště. Její přesný účel není známý, dvě symetrické chodby, které sem směřují z obou závěrů bočních lodí a zprávy o nálezu

Kolín  (KO)
    Kouřim