Hrady.cz
Vodní mlýn byl postaven přibl. poč. 17. stol. Starší historie mlýna není známá, novodobější se odvíjí od okupace, kdy byl zákaz mletí. Po válce mlýn krátce fungoval, poté zestátněn. Zchátralý mlýn po r. 1989 vrácen mlynářské rodině Valentů. Opraven, dodnes slouží původnímu účelu.
mlýn Valenta
Graficke pismenko Vyjdete-li po modré turistické značce z Bakova nad Jizerou směr zřícenina Zvířetice, půjdete okolo rybníčku se stavidlem, který napájí mlýnský náhon. Po levé straně je jak mlýn tak rybník. Mlýn je dobře viditelný z ulice Rybní důl. Majitel Josef Valenta příležitostně provádí návštěvníky s odborným výkladem k celému zařízení i historii řemesla.
Mlýn nabízí tyto služby: mletí, čištění, míchání dodaných surovin, prodej mouky (vloček, máku atp.), příležitostné prohlídky.
Petr Berka, E. Horáková, 8.11. 2011

historie

Podle dostupných informací je mlýn Valentů starý přes 400 let a současný mlynář pan Valenta je z již páté generace mlynářů tohoto jména. Ze známé, novodobější historie víme následující: V letech nacistické okupace byl vydán zákaz mletí. Po válce se zde mlelo jen krátce, potom byl mlýn zestátněn a jeho provoz byl zastaven. Po roce 1989 byl zchátralý mlýn v restituci vrácen zpět původním majitelům, mlynářské rodině Valentů. Opravy mlýna, než byl

E. Horáková podle mlyn.vyrobce.cz, 18.9. 2012

popis

Starý vodní mlýn s horním náhonem. Strojové vybavení mlýnice je z přelomu 19 a 20. století. Mlýn je dodnes plně funkční a v chodu. Náhon je napájen vodou z mlýnského rybníka se stavidlem.

mlýn
    vodní