Hrady.cz
Kostel z pol. 14. stol. jako farní uváděn r. 1358. Tehdy zasvěcen sv. Mikuláši. Současný empírový kostel vystavěn v letech 1832–3. Zařízení kostela převážně z 2. tř. 19. století. Kostel je trojlodní obdélná stavba s průčelní věží, čtvercovým presbytářem a čtvercovou osově umístěnou sakristií.
Kostel Povýšení sv. Kříže v Kunraticích u Cvikova
Pohled na kostel od jihovýchodu
© Pavel Vítek 05/2011
Graficke pismenko Kunratice u Cvikova jsou vzdáleny 3 km východně od Cvikova a 8 km západně od Jablonného v Podještědí. Severní částí obce prochází silnice I/13, spojující Děčín s Libercem. Kostel Povýšení sv. Kříže stojí v centru obce, jižně od hlavní silnice.

historie

Obec Kunratice je poprvé připomínána roku 1352. Již v roce 1358 je zde uváděn farní kostel. Tehdy byl zasvěcen sv. Mikuláši. Kostel byl spolu s místní tvrzí a vsí zničen husity. Kostel byl po skončení husitských válek obnoven. Počátkem 17. století náležel protestantům, ale později byl opět katolický, přináležel však ke cvikovské faře. Až v roce 1784 byl v obci opět zřízen farní úřad. Na místě původního kostela v letech 1832–1833 postaven nový

popis

Empírový kostel Povýšení sv. Kříže je trojlodní obdélníková stavba s průčelní věží a čtvercovým presbytářem. Čtvercová sakristie je vystavěna v ose kostela. V průčelí kostela středový rizalit a trojúhelníkový štít. Na rizalitu obdélníkový portál s rovnou římsou a s polokruhovým oknem. Vnitřní zařízení kostela je převážně z 2. třetiny 19. století.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)