Hrady.cz
Tvrz v obci, kde dříve bývala stará tvrz postavená Zdislavem z Mrače kolem r. 1318. Benešovicové postavili v 2. pol. 14. stol. tvrz novou. Jejich potomci zde žili do r. 1540, kdy tvrz koupil Jaroslav ze Šelmberka. Za třicetileté války zpustla. V 17. stol. upravena na sýpku a v 19. stol. na byty.
Graficke pismenko Patrová tvrz v Podmračí pochází ze 14. století. Postavena je z lomového kamene - (křemenný diorit), který se v této oblasti hojně těžil a jehož bylo využíváno pro vodní stavby a obkládání budov. Koncem 17. stol. byla přebudována na sýpku a v 19. stol. na ubytovnu kameníků.
Tvrz patřila do r. 1444 Beneši Libouni Silnému z Dubé, po tom jeho synovci Petru I. z Dubé a Mrače, časem řečenému Mracký, zakladateli této větve pánů z Dubé. Jeho potomci tvrz vlastnili skutečně do r. 1540, kdy tvrz prodal Petr II. Mracký s přivolením ostatních spoludědiců Jaroslavu ze Šelmberka na Kosti.
28.5. 2002

historie

Mrač se poprvé připomíná osobou místního vladyky Zdislava z Mrače r. 1318. Jeho sídlem byla patrně starší tvrz, asi 100 metrů východně. Důvody zániku tvrze nejsou známé. Před koncem 14. století, kdy už přešla Mrač do majetku jedné větve Benešoviců, byla nad potokem postavena nová tvrz, která se dodnes dochovala. Prvním majitelem byl Beneš z Lopřetic seděním na Mrači, v r. 1438 tu byl Beneš z Dubé a z Mrače. Jeho potomci tu zůstali do první

WC, Rodiny s dětmi, Parkoviště, Samostatné prohlídky, Restaurace
     Benešov  (BN)