Hrady.cz
Téměř zaniklá tvrz, postavena patrně ve 13. stol. vladykou Bartolomějem Svatoněm. Svatoňovice se prvně zmiňují r. 1357, od kdy zde sídlil Albert ze Skalice a to do r. 1386, kdy byly připojeny k Vízmburku. Tvrz poté zanikla a na jejím místě vyrostl statek. Pod statkem jsou dochovány gotické sklepy.
Pohled na tvrziště
Graficke pismenko Nedaleko Zálesského kostela je možné spatřit původní tvrziště, jež je pokládáno za místo kde vznikly Svatoňovice, v 18. stol. pak přejmenované na Velké Svatoňovice. Z tvrze prý vedla podzemní chodba až do nedalekého kostela.
28.5. 2002

historie

Není jisté, kdo a kdy přesně tvrz založil. Snad to byl vladyka Bartoloměj Svatoň. Rozhodně byla tvrz samostatně fungujícím sídlem – a byla založena dřív než blízký hrad Vízmburk, jak vyplývá z toho že nepatřila od počátku k jeho zboží. Vízmburk byl založen r. 1279, tvrz Velké Svatoňovice tedy někdy před tímto rokem, pravděpodobně v průběhu 13. století. Od r. 1357, kdy jsou Velké Svatoňovice poprvé připomínány, zde sídlil Albert ze Skalice.

není známo
     Trutnov  (TU)