Hrady.cz
Bývalý klášter řádu trinitářů byl založen r. 1753 při kostele sv. Prokopa, který vznikl r. 1747 přestavbou barokní sýpky. Klášter založila hraběnka Terezie Pöttingová. R. 1783 Josef II. klášter zrušil. Od r. 1784 sloužila budova jako fara, v l. 1788–1896 zde byla škola, přechodně i poč. 20. stol.
Kostel sv. Prokopa a bývalý trinitářský klášter
Pohled na budovu od náměstí.

Historie trinitářského kláštera s kostelem sv. Prokopa ve Štěnovicích

Graficke pismenko Dnes již bývalý klášter trinitářů ve Štěnovicích byl založen r. 1753 při kostele sv. Prokopa. Kostel vznikl přestavbou staré barokní sýpky r. 1747. Trinitářský klášter založila hraběnka Terezie Pöttingová, tehdejší majitelka štěnovického panství.
Kromě kláštera v Praze se jednalo o jediný klášter řádu trinitářů v Čechách (další dva byly na Moravě).
R. 1783 byl klášter zrušen Josefem II. při prováděných reformách. Od r. 1784 sloužila budova bývalého kláštera jako fara nově zřízené štěnovické farnosti. V l. 1788–1896 zde byla škola. Roku 1811 byla snesena věžička s hodinami. V budově byla škola umístěna přechodně i ve 20. stol. R. 2005 byla farnost zrušena a připojena jako část větší farnosti.

klášter
     Plzeň-jih  (PJ)