Hrady.cz
První zmínka o vsi je z roku 1273 v listině kláštera v Doksech. V průběhu 14. století na kopci nad vsí vznikla tvrz. V roce 1437 drží ves a tvrz Hildebrant Preysner. Za majitele Petra ze Šternberka byla v roce 1450 dobyta Mikulášem Hasištejnem z Lobkovic a pravděpodobně zanikla.
Pohled na tvrziště
Graficke pismenko Ves Květnová (původní název Permersgrün) pravděpodobně byla založena během kolonizace v 13. století německými osadníky a náležela k hradu Loket. První zmínka o vsi Permersgrün je z roku 1273 v listině kláštera v Doksech. V průběhu 14. století na vyvýšeném místě nad vsí vzniká tvrz. V roce 1437 drží ves a tvrz Hildebrant Preysner. Dalším majitelem byl Petr ze Šternberka, odpůrce Jiříka z Poděbrad a z tohoto důvodu je tvrz v r. 1450 obléhána, dobyta a pobořena Mikulášem Hasištejnem z Lobkovic. Stejného roku byla ves opět vrácena dle ustanovení "Vlčtejnské" mírové smlouvy Petrovi ze Šternberka, který ...
Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II.,kol. autorů, Argo 2000, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl IV. - Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 21.10. 2011

popis

Malé, protáhlé tvrziště ze tří stran chráněné strmými svahy, ze čtvrté strany oddělené šíjovým příčným příkopem beze stop jakékoliv zástavby. Jádro je poškozeno kamenolomy. Vzhledem k malé rozloze jádra a předpokládanému stáří objektu je pravděpodobné, že zde stávala nanejvýš obytná věž a možná ještě jeden menší objekt. Pravděpodobně byly využívány také malé plošinky na úbočí, které mohly sloužit jako předhradí s provozními objekty.
    Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II.,kol. autorů, Argo 2000, 21.10. 2011

Karlovarský kraj