Hrady.cz
Údajně nejstarší vejprtský kostel vznikl zřejmě v polovině 16. století. Později fungoval jako hřbitovní, v době stavby nového farního kostela zastával jeho funkci. Po zrušení hřbitova roku 1908 bez využití, po roce 1945 zchátral. V majetku města, od roku 2000 probíhá oprava na kulturní síň.
Kostel od jihu

Kostel svatého Martina ve Vejprtech

Graficke pismenko V místech dnešního kostela údajně stál první dřevěný kostelík na území města, tehdy vznikající hornické osady. Dnešní stavba vznikla zřejmě kolem poloviny 16. století, po stavbě farního kostela Všech svatých (viz heslo) sloužil jako hřbitovní. Při budování nového kostela Všech svatých na konci 18. století zastával jeho funkci. Po zrušení hřbitova roku 1908 chátral, výrazně byl přestavěn roku 1925. Po roce 1945 opět zpustl, závažná poškození všech konstrukcí odstraňuje od roku 2000 důkladná oprava, po jejímž skončení by měl sloužit jako kulturní centrum.
Ivan Grisa, dle Vejprty - Průzkum sakrálních objektů v okrese Chomutov, 16.10. 2011

Chomutov  (CV)