Hrady.cz
Na místě původního kostela v letech 1723–1725 vystavěn nový kostel barokní. V současné době je kostel v havarijním stavu. Částečně propadlý strop, věž nedávno vyhořela. Interiér je prázdný a pro veřejnost zavřený.
Kostel sv. Jana Křtitele v Brenné
Průčelí kostela se vstupní branou a bočními kaplemi
© Pavel Vítek 07/2011
Graficke pismenko Místní část Brenná, část města Zákupy, se nachází u silnice III. tř. vedoucí ze Zálup do Jestřebí a dál na Prahu. Brenná s kostelem sv. Jana Křtitele leží vpravo od silnice při jízdě do Zákup. Kostel býval díky své poloze na návrší dominantou obce. Nyní ale po jeho značné devastaci se pomalu začíná ztrácet v ostatní zástavbě a stromoví obce.
Přes Brennou prochází červená turistická trasa vedoucí z České Lípy do Mimoně a okolo Brenné cyklotrasa č. 3045, vedoucí z Jablonného v Podještědí, přes Zákupy a Jestřebí do Doks.

historie

Kostel sv. Jana Křtitele v Brenné byl postaven na místě, kde o 300 let dříve stával kostel původní. Současná stavba je barokní a pochází z let 1723–1725. Byl vystavěn za finanční pomoci velkovévodkyně Anny Marie z Toskány a zákupského mlynáře Herforta, který pocházel z Brenné. V současné době je ve více než havarijním stavu.

popis

Kostel sv. Jana Křtitele je jednolodní stavba. Jeho osud, jako mnoha jiných kostelů v pohraničí, je spjatý s odsunem německého obyvatelstva po roce 1945. V současné době je kostel v havarijním stavu, v interiéru je částečně propadlý strop a věž nedávno vyhořela. I když byla zahájena jeho rekonstrukce, vzhledem k malé finanční podpoře pokračují záchranné práce stavby velice pomalu. Zatím má zadní polovina lodi novou střechu. Přední polovina lodi

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)