Hrady.cz
Původně dědičná štola vyražená od jižního úpatí Mědníku sloužila později vzhledem k minimální potřebě odvodňování přímo k těžbě rud, používaných především k výrobě modré a zelené skalice. Težba zastavena r. 1840. Veřejnosti zpřístupněna v l. 1910–14, r. 1994 a 2007. V současnosti není přístupná.
Vstup do štoly

Štola chráněnou památkou ČR

Od 22.5.2013 je rudný důl - štola Panny Marie Pomocné a štola Země zaslíbená - chráněnou památkou ČR.

Štola Panny Marie Pomocné
    Původně dědičná (odvodňovací) štola vyražená v polovině 16. století od jižního úpatí Mědníku sloužila později vzhledem k minimální potřebě odvodňování přímo k těžbě rud, používaných především k výrobě modré a zelené skalice pro kožedělnou výrobu. Težba byla zastavena roku 1840, v letech 1910–14 byla jako "měděné jeskyně" přístupná veřejnosti. Znovu zpřístupněna na přelomu 20. a 21. století: nejprve v letech 1994–97, a znovu v květnu roku 2007.

Ivan Grisa, dle informační tabule u vchodu do štoly, doplněno E. H. podle http://www.krusnohorsky.cz, info Ivan Cáder, 16.10. 2011

technická památka
     Chomutov  (CV)